3 απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την δυσκοιλιότητα του μωρού

Πολλές φορές τα μωρά παρουσιάζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας, κάποιες φορές για λίγες μέρες και κάποιες άλλες εως και για μια εβδομάδα. Όταν το μωρό μένει για λίγες μέρες χωρίς αφόδευση είναι απόλυτα φυσιολογικό, αν όμως η δυσκοιλιότητα συνεχίζει και επιμένει τότε το μωρό χρειάζεται κάποια βοήθεια. Σε αυτό το άρθρό θα αναφέρουμε 3 απλούς  τρόπους που θα ανακουφίσουν το μωρό σας από την δυσκοιλιότητα και θα το βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα.

Ας ξεκινήσουμε αρχικά από τα αίτια που προκαλούν δυσκοιλιότητα σε ενα μωρό. 

  • Οικογενειακό ιστορικό: Όταν ο γονέας παρουσιάζει συχνά δυσκοιλιότητα είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει και το παιδί από πολύ μικρή ηλικία. 
  • Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες: Όταν ένα βρέφος δεν καταναλώνει τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα. 
  • Περιβαλλοντολογικοί λόγοι: Η αύξηση της θερμοκρασίας ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση οπότε και δυσκοιλιότητα.

Το πιο συχνό αίτιο που προκαλεί την δυσκοιλιότητα στα βρέφη είναι το γάλα. Πολλές φορές λοιπόν για να σταματήσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το γάλα του μωρού, αφού συμβουλευτούμε πρώτα τον παιδιατρο μας.  

Τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας:

 

Τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας για τα βρέφη, το χαμομήλι βοηθάει στην δυσκοιλιότητα

 

1#.Ένα ζεστό μπάνιο

Το ζεστό μπάνιο είναι μια καλή ιδέα που θα ανακουφίσει το μωρό σας από την δυσφορία που προκαλεί η δυσκοιλιότητα. Το ζεστό μπάνιο θα χαλαρώσει τους κοιλιακούς μυς του μωρού, και θα το κάνει να νιώσει καλύτερα. Μετά από τα το μπάνιο μπορείτε να κάνετε μασάζ στην κοιλιά του μωρού στην περιοχή του ομφαλού με ήπιες και κυκλικές κινήσεις. Στην συνέχεια μπορείτε να απλώσετε λίγη κρέμα στον ποπό του έτσι ώστε να μαλακώσει το δέρμα του και να αποφύγετε τους ερεθισμούς.

2#.Αλλαγές στην διατροφή

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα του μωρού σας είναι  φυσικά η αλλαγή στην διατροφή του. Οι γονείς λοιπόν θα πρέπει να προτιμούν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα λαχανικά αλλά και φρούτα όπως αχλάδια, μήλα, μπρόκολο και άλλα. Αυτές οι τροφές θα μαλακώσουν τα έντερα του μωρού σας λόγο της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες. Πολλοί παιδίατροι συνιστούν για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας  μικρή ποσότητα  νερού στην διατροφή, αλλά και πολλούς χυμούς.

Η μείωση τον γαλακτοκομικών από την διατροφή του μωρού είναι πολύ σημαντική για να μειωθούν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Βέβαια δεν πρέπει να στερήσουμε από το μωρό σε καμία περίπτωση το βρεφικό γάλα, γιατί πολλές φορές η έλλειψη του γάλακτος είναι η αιτία για εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Η εξάλειψη των τροφών που είναι πλούσιες σε λιπαρά είναι επίσης απαραίτητη, και στην θέση τους θα πρέπει να μπουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην κινητικότητα του εντέρου. Αποφύγετε επεξεργασμένες ζαχαρώδεις τροφές όπως είναι η σοκολάτα, τα μπισκότα και γενικότερα τα γλυκά.

Το χαμομήλι είναι μια πολύ καλή λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Φροντίστε να δίνετε πιο συχνά στο παιδί σας χαμομήλι με μια κουταλιά μέλι , το ελαιόλαδο επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Τα δαμάσκηνα μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν την δυσκοιλιότητα.

Προσοχή!

 

Τι μπορεί να προκαλέσει το γάλα στο μωρό, δυσκοιλιότητα και πως ευθύνεται το γάλα και η διατροφή του μωρού

 

Αν το μωρό σας πίνει γάλα σε σκόνη φροντίστε να αραιώνετε καλά το γάλα, διαβάστε τις οδηγίες για να είστε σίγουροι για τις ποσότητες. Αν το γάλα είναι πολύ συμπυκνωμένο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα δυσκοιλιότητας.  

#3.Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Αν έχετε δοκιμάσει πολλούς τρόπους καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας στο μωρό σας και τίποτα δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, τότε πρέπει να πάρετε πιο δραστικά μέσα. Αφού συμβουλευτείτε απαραίτητα τον παιδίατρο σας μπορείτε να προχωρήσετε σε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εφόσον συμφωνήσει ο παιδίατρος τότε θα ακολουθήσετε μια θεραπεία με μαλακτικά κοπράνων η οποία θα συνεχιστεί για κάποιους μήνες. Αυτή η λύση δεν θα έχει αποτέλεσμα μονή της. Πρέπει να αλλάξει και η διατροφή του μωρού με αύξηση τών φυτικών ινών αλλά και των υγρών. 

Συμπέρασμα

 

Το μωρό έχει δυσκοιλιότητα και είναι φυσιολογικό,υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης για κάθε ηλικία βρέφους που έχουν να κάνουν με την διατροφή και το γάλα του καθώς και ένα ζεστό μπάνιο


Η δυσκοιλιότητα δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τα μωρά, και μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με απλούς τρόπους. Κάποιες φορές όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδική φαρμακευτική αγωγή.  Οι αλλαγές στην διατροφή φαίνεται να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της, τα πολλά υγρα, τα δαμάσκινα και γενικότερα οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Share

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.