Η πιπίλα – πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ως νέος γονέας, η ηρεμία του μωρού σας είναι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητές σας. Για το λόγο αυτό, σε κάποιο σημείο μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε ο,τι η  πιπίλα είναι ο μεγαλύτερος σας σύμμαχος.

Πρέπει να δώσω στο μωρό μου πιπίλα;

Μερικά μωρά μπορούν να ανακουφιστούν από το κούνημα ή την αγκαλιά και δεν συνηθίζουν να πιπιλίζουν όταν δεν τρώνε. Άλλοι δεν μπορούν να σταματήσουν το πιπίλισμα ακόμη και όταν δεν είναι πεινασμένοι. Εάν το μωρό σας θέλει να πιπιλίζει ακόμη και μετά το φαγητό, η πιπίλα είναι η λύση.

Η πιπίλα δεν είναι φυσικά υποκατάστατο του θηλασμού ή της διατροφής, αλλά αν το παιδί σας είναι ακόμα “νευρικό” μετά το φαγητό, το χτύπημα, την αγκαλιά, την ταλάντευση και το παιχνίδι, η πιπίλα μπορεί να είναι ένα μέσο χαλάρωσης. Υπάρχουν και άλλα οφέλη από τη χρήση μιας πιπίλας – μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που χρησιμοποιούν πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου, κοιμούνται πιο ειρηνικά.

Μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι η πιπίλα από μόνη της κάνει τον ύπνο πιο χαλαρό, αλλά απλά ότι ένας πιο ξεκούραστος ύπνος παρατηρείται σε παιδιά που κοιμούνται με πιπίλα. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσετε την πιπίλα ως συνήθεια από το πιπίλισμα στον αντίχειρα.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις;

Η πιπίλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης του μέσου ωτός σε βρέφη και μικρά παιδιά. Γενικά, ο κίνδυνος αυτού του τύπου μόλυνσης είναι πολύ χαμηλός στα μωρά, η χρήση μιας πιπίλας μέχρι την ηλικία των 6 μηνών θα πρέπει να είναι ακίνδυνη εάν μπορείτε να σπάσετε τη συνήθεια νωρίς.

Εάν το μωρό σας είναι γενικά επιρρεπές σε λοιμώξεις του αυτιού, η πιπίλα μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Είναι καλό να περιμένετε το μωρό σας να συνηθίσει να θηλάζει πριν του δώσετε πιπίλα επειδή το πιπίλισμα μιας πιπίλας και το πιπίλισμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αυτό μπορεί να κάνει το μωρό σας να μην τρώει σωστά.

Η χρήση πιπίλας μπορεί εύκολα να γίνει συνήθεια για το μικρό παιδί. Μερικοί γονείς προτιμούν να μην βάζουν μια πιπίλα, για να μην χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αυτή τη συνήθεια σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μπορεί η πιπίλα να εμποδίσει την ανάπτυξη των δοντιών;

Τα παιδιά συχνά σταματούν να χρησιμοποιούν μια πιπίλα σε πολύ νεαρή ηλικία όταν είναι ακόμα με τα δόντια γάλακτος τους. Εάν η χρήση μιας πιπίλας διαρκεί περισσότερο (έως και 2-3 ετών), ο κίνδυνος βλάβης των δοντιών, των γνάθων ή των δαγκωμάτων αυξάνεται. Εάν έχετε κάποιες ανησυχίες σχετικά με τα δόντια του παιδιού σας – συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο που θα σας καθοδηγήσει στη σωστή θεραπεία ή δράση.

Share

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση